Katt og flått

Etter en liten ferie er Vega og jeg tilbake for fullt. Vi var på Sørlandet en tur og har i den forbindelse kommet over flere flått som har ført til at dette innlegget ble til. Vi i Treat for Tails er opptatt av at katten din skal ha en så flott sommer som mulig og bekjempelse av flått er en viktig del av dette. 

Katter kan, i likhet med alle andre dyr som er ute, få flått. Dette lille, men irriterende vesenet kan være like farlig for dyr som for mennesker og jevnlig sjekk er derfor viktig. Varmere vær fører med seg mer flått og risikoen for smitte øker. I den forbindelse kommer vi med noen ting som er viktig å få med seg. Sjekk katten din grundig daglig dersom den farter mye ute, klapp over katten, kam til side pelsen til pus, børst over en gang eller to og hold et øye med allmenntilstanden etter at pus har vært ute. Flåtten setter seg gjerne rundt hodet da dette er den delen av kroppen katten stikker inn i busker og kratt først. Spesielt katter som ikke bruker flåttmiddel må sjekkes ofte og nøye, men vært oppmerksom på at katten kan få flått uansett om den bruker flåttmiddel eller ei. 

Bruk av flåttmiddel har økt de siste årene og det er mange gode produkter på markedet. Selv har Vega tidligere fått dråper og bruker nå det flåtthalsbåndet vi sendte med i første katteesken, og har så langt i år ikke hatt flått til tross for farting i skog og hei. Det er viktig at katten ikke bruker både flåttdråper og flåtthalsbånd samtidig da det kan føre til en reaksjon siden virkestoffene er forskjellige. Enkelte katter tåler heller ikke flåttmiddel, så hold et øye med området du tok det på og gi beskjed til dyrlegen dersom det utvikles et utslett eller katten endrer væremåte. 

Det er flere sykdommer flåtten kan føre med seg, men de mest vanlige er Borreliose og Erlichiose. Problemet med disse bakteriesykdommene hos katt er at sykdomstegnene kan variere veldig. Derfor er det vanskelig å stille diagnose uten blodprøve, men en regel er: Ser du endringer i kattens allmenntilstand og du vet at den har vært i et område med mye flått, ring dyrlegen og forklar hvilke symptomer pus har. Smittefaren minker dersom man fjerner flåtten så fort som mulig (helst innen 24 timer). Sjekk av katten er derfor veldig viktig. 

For å fjerne flåtten er det flere ting man kan gjøre. Det enkleste er å ta et tak med pinsett eller fingrene, vri rundt og dra ut flåtten. Sørg for at det ikke sitter igjen noe av flåtten og rens såret. Det finnes også spesielle pinsetter for å fjerne flåtten. I tillegg har enkelte nå begynt å fjerne flåtten med olje. Det må man IKKE gjøre! Dersom flåtten blir kvalt, vil den kaste opp før den slipper og dør. Dette øker sannsynligheten for å bli smittet til tross for at man tar flåtten tidlig. Så pass på pus, se etter flått, fjern den og ha en flott sommer ;) (Vega har på seg flåtthalsbåndet fra Treat for Tails, som slipper dersom hun setter seg fast)

Ha en purr-fekt dag hilsen Vega og Thea Karoline

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Thea Karoline

Thea Karoline

27, Kongsberg

Daglig leder av Treat for Tails og forfatter av bloggen. Livslang erfaring med dyr og en har en genuin interesse for deres velferd.

Kategorier

Arkiv

hits