Katt og lopper

Nå i sommer er det mange kryp som lurer seg frem og mange av de sitter på dyrene katten fanger, noen av disse er lopper som lett kan overføres fra byttedyret til katten. Lopper er brune, vingeløse og suger blod fra vertsdyret. De er små, har sterke bein som gjør at de lett kan hoppe fra dyr til dyr. Selv om det er mange ulike loppearter kommer vi katteeiere i hovedsak over rotte- og fuglelopper. Selv om disse loppeartene trives best på egne vertsdyr kan de lett bli overført videre og skape ubehag for både andre dyr og mennesker. 

Selv om kattelopper eksisterer er det veldig uvanlig at katter får det i Norge, men de rapporteres fra tid til annen. Kattelopper suger blod og legger egg som klekkes til larver, larvene gjemmer seg inne og spinner seg en kokong hvor den utvikler seg til en ferdig utviklet loppe. Kattelopper trives godt i innemiljøet og kan være i kokongfasen i en lenger periode.

Katten kan få flere tegn på at den har lopper. Avhengig av om katten har en kraftig reaksjon eller ikke så kan katten enten kun begynne å klø, få hudproblemer eller få forandringer i huden som utslett og håravfall. Dersom katten har lopper ser man gjerne håravfall på rygg, bakdel og rundt haleområdet.

For å finne ut om katten har lopper kan man undersøke huden for å se etter bitt, de har ofte røde prikker, eller så kan man bruke en lusekam for å se om man kan finne en loppe eller to.

Lopper fra rotter og fugler forsvinner gjerne av seg selv, men for å fremskynde prosessen kan man ha på loppemiddel. Da bør man gjerne la katten gå med det en stund for så å dusje katten. Dette da enkelte katter reagerer på loppemiddelet og ved å dusje katten minker du risikoen for reaksjon. Kattelopper behandles også med loppemiddel, men her kan det være nødvendig å gjenta behandlingen da loppene kan være i forskjellige stadier av syklusen. Det er også viktig å vaske sengetøy, tepper og andre artikler katten har oppholdt seg på for å minke muligheten for at katten får lopper igjen. Er det et stort angrep bør man vurdere å leie inn skadedyrbekjempelse, og får katten store plager på grunn av loppene eller loppemiddelet bør dyrlegen kontaktes. Vega går med flåtthalsbånd som også fungerer forebyggende på lopper, derfor har ikke Vega hatt en eneste loppe i år. Vi i Treat for Tails er veldig opptatt av at katten skal ha færrest mulig plager og lopper kan være en stor plage for katter. Ta derfor forhåndsregler og sørg for at katten din får riktig behandling dersom den får lopper, eller ha på forebyggende middel.Ha en purr-fekt dag hilsen Vega og Thea Karoline

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Thea Karoline

Thea Karoline

27, Kongsberg

Daglig leder av Treat for Tails og forfatter av bloggen. Livslang erfaring med dyr og en har en genuin interesse for deres velferd.

Kategorier

Arkiv

hits